«Малим України», електронная п’єса – твір цифрової епохи

Rate this item
(0 votes)

Наш колега – радіожурналіст Герман Дубінін, який зараз служить у лавах ЗСУ, пише на своїй сторінці в Фейсбуці електронную п’єсу. Згідно із цим форматом, назва - "Малим України" - з'явиться у свій час. Наразі текст вийшов просто як сегмент цифрового простору, що охоплює декількох людей. До сьогодні він майже нічим не відрізняється від будь-якої підбірки «реальних» постів і коментарів Фейсбуку та повідомлень у чатах месенджеру.

Електронна п’єса, пані та панове, - позашлюбна дитина епістолярного твору. Офіційні батьки - п'єса й сценарій. Поставити цю драму на сцені нереально. Єдина можливість презентувати її аудиторії - адаптована радіовистава, та й тут знадобиться класний звукорежисер - співавтор.

Одноактова п'єса «Малим України» публікується у формі інтерактивного тексту вперше і востаннє. (Кінець усіх словесних масивів один - картонна труна на полиці бібліотеки. Та то вже майбутнє.)

P. S. Всі назви, імена, прізвища, позивні, нік-нейми, емейли - вигадані, й будь-які збіги - випадкові. Війна в Україні, яка є тлом, плоттю й головним нервом сюжету, - невигадана й невипадкова. 

«МАЛИМ УКРАЇНИ!

Отже, уявімо: солдат-артилерист у серпні 2022 року, сидячи біля намету десь серед посадки, у вільний час читає Фейсбук на екрані смартфону. 

__________

СОЛДАТ-ЧИТАЧ: О, десь я його бачив. Чи це лише здається? Молодий вояка ))

__________

(профіль у Фейсбук) 

Олександр Батіжний 

_______(Батіг)_______

ФОТО: атлетичний чоловік років 35-37 у військовій формі та екіпіровці з автоматом у руках по пояс у стиглому житі на тлі сліпучого літнього неба

(на сторінці багато світлин: Олександр - у камуфляжі, в ошатному костюмі, за звукорежисерським пультом; групові - із солдатами, з музикантами, з дівчатами, з дітьми)

живе: в м. Київ

із: м. Запоріжжя 

основна інформація

12 серпня1985 р.

сімейний стан

без пари

29 липня 2022

ФОТО: (солдати риють окопи, Олександр з голим торсом гордо спирається на лопату; він відпустив охайну борідку та вусики)

Олександр Батіжний 

Поки чекав на відпустку, здавалося ці чотири дні будуть нескінченними, а їх - як не бувало. Повернувся до хлопців, а ми поміняли позицію. Знову окопуватися. З бала на корабель pastedGraphic.pngТрохи шкода наш старий бліндаж, той, утеплений очеретом, пам'ятаєте? де наш кошеняка Шиш у моєму шоломі полюбляв спати. Та що поробиш! Обживемося й тут.

Шиш з нами pastedGraphic.png

13 сер. 2022

Andrey Tsyvko

Радий за тебе, друже! Гарно виглядаєш. З днем народження! Вибач, учора не привітав. Написав тобі в особисті. Чому мовчиш? Як справи?

..........

Максим Стезюк (Апостол)

Він загинув. 

..........

Anrey Tsyvko

Ви точно знаєте? Коли?

..........

Максим Стезюк (Апостол)

Напишу пізніше. Зараз не можу

Максим Стезюк (Апостол)

Ми облаштовували нову позицію. Ввечорі 3 серпня орки почали мінометний обстріл. Саня заліг за всіма правилами, але на секунду не встиг. Осколок влучив в обличчя. Він помер миттєво. У нас ще один легкопоранений, а так усі цілі. До речі, наша арта оперативно випалила посадку, звідки виродки стріляли.

..........

Andrey Tsyvko

Не віриться... Чи є в нього хтось з близьких, кому допомогти?

..........

Марія Іванич

Я теж не встигла привітати. Вчора дізналася. Жахливо! 

Ви його близько знали? 

..........

Andrey Tsyvko

В одній групі в коледжі навчалися, дружили. Потім дорослими іноді переписувалися. Я знав, що він служить. Сам я зараз не в Україні.

...........

Марія Іванич

Так, я бачила щойно. Польща.

Оце чоловіки сучасні. Ховаються по заграницях, поки воїни гинуть.

__________

СОЛДАТ-ЧИТАЧ: О, починається! Хто куди поїхав з початком ординської навали і хто скільки винен країні! Бідний цей Андрій! Куди він поліз!

А арта наша хоч помстилася. 

__________

Чати: Марія Іванич - Макс (Апостол)

13 сер.. 2022

Марія

Ви переконані, що зовсім нікого?

..........

Макс (Апостол)

Так. 25 лютого, коли вже почалося по повній, замполіт уточнював у всіх контакти - кому дзвонити раптом що. Батіг вказав лише свою дівчину. Казав, більше нікого.

..........

Марія

А що вона? Ви допомогли з похороном? 

Марія

Я й сама не знала, що це сталося... ((

..........

Макс (Апостол)

Самі поховали. 

Макс (Апостол)

Ми телефонували тій Руслані. Сказала, їй дуже жаль

..........

Марія

І все?!

..........

Макс (Апостол)

Ще сказала, він у неї книжку забув. Кому повернути?

__________

СОЛДАТ-ЧИТАЧ: Нє, ну це вже підглядання. Аж незручно за автора. Не лише таке пишуть у приватних повідомленнях ))

___________

Чати: Андрій Цивко - Марія Іванич

13 сер.. 2022

Андрій

Вітаю, пані Маріє! Вибачте, така ситуація... Ми з Вами перетнулися на сторінці Олександра Батіжного. Котрого, на жаль, вже нема...

З подивом виявив, що Ви в мене в друзях на ФБ. Потім згадав: Ви колись надіслали запит, і я його підтвердив. Хоча, ми не дуже знайомі.

..........

Марія

Чому ж тоді підтвердили мене в друзі? І що значить "не дуже"?

..........

Андрій

Чесно кажучи, мені тоді просто сподобалася Ваша сторінка, коли я глянув. Ваші фото, дописи, репости. Ваша педагогічна робота й волонтерство. 

Андрій

До речі, Ви в юнацтві не ходили до шахового клубу "Думка"?

..........

Марія

Ходила.

..........

Андрій

А я думаю, що ж мені Ваше прізвище таке знайоме! Ви дуже змінилися. Можливо, це через Вашу зачіску.

..........

Марія

А я Вас добре пам'ятаю, тому й надіслала запит у ФБ ще пару років тому. У нас з Вами двоє спільних друзів по клубу. Один і справді став шахистом. Ви дуже не любили грати чорними. І завжди записували ходи. Простим олівцем. Ви носили окуляри раніше? 

..........

Андрій

Так. Тепер контактні лінзи. Написав Вам, бо не знаю, чи були в Сашка якісь близькі. 

.........

Марія

Це Вам видніше. Ви ж друг його юності. 

.........

Андрій

Саша був сиротою, хоча не любив на цьому наголошувати. Казав "я - син України". Тоді це був жарт. Гірка іронія. Якось він мені розповідав, що має якусь далеку рідню в США... Українські емігранти. Та мені здавалося, що то юнацька фантазія. 

Андрій

Гадаю, якщо б у нього були родичі, ми б у коледжі знали. 

.........

Марія

Так ото ж. Я знаю лише, що він не був одружений. 

.........

Андрій

В коледжі Сашко закохувався тільки в перших красунь. Мене це дивувало. Він подобався багатьом дівчатам, і таким гарним, але не помічав їх. Його приваблювали тільки сліпуче красиві. Напевне, не знайшов найкращу. Втім, це лише здогадки...

..........

Марія

Я так розумію, це у Вашому дусі - 1275 друзів на Мордокнижці, при тому знайому давніх літ Ви ледь згадали, про друга дитинства у Вас здогадки. Ще й пишете йому на той світ...

Зате вже 11 поляків швидко поназбирали. 

..........

Андрій

Пробачте, якщо я вас чимось образив. ((

___________

СОЛДАТ-ЧИТАЧ: Вітаю тебе, Андрію,! Ти прийнятий до Української філії Всесвітнього клубу "А судді хто?"

___________

(Месенджео Фейсбук)

 

Чати: Марія Іванич - Макс (Апостол)

14 сер. 2022

(..........)

Марія

...Ну, все одно, якщо буде щось потрібно одразу напишіть. Львівські волонтери якраз збираються у ваші края. 

Марія

До речі, згадую, як ми привозили вам гуманітарку в квітні. Тоді загалом на Півдні було гаряче! Дуже добре пам'ятаю Сашка. Веселий, якщо не на вустах, то в очах завжди усмішка.

..........

Макс (Апостол)

Він постійно жартував. І так дотепно. Знаєте, не оці солдатські ржаки-сраки, а так, що потім хочеться пригадати той прикол. Згадуєш і знову смієшся. Ще й комусь розкажеш. 

..........

Марія

Так, інтелігентний хлопець був. 

Марія

Царство Небесне воїну.

...........

Макс (Апостол)

Його після служби в АТО з 2015-го щороку запрошували до інтернату, де він виріс. По декілька разів. 

Він любив з дітьми спілкуватися. 

Макс (Апостол)

Коли хтось згадує дитинство, Саня завжди уважно прислухався. І всіх про дітей їхніх часто розпитував. Мене жалів, що я ріс без мами. 

...........

Марія

Ви з ним дружили?

..........

Макс (Апостол)

Та то таке. Хоча всі ми побратими, завжди хтось ближчий за інших. Але Батіг, здається, був другом усім. Думаю, для нього це було трошки як тягар.

..........

Марія

Тягар, що багато друзів? Що Ви таке кажете?!

..........

Макс (Апостол)

Не знаю. До речі, ми з вами давно перейшли на "ти". Хіба забули?

..........

Марія

Ой, пригадала. Даруйте, я колишня шкільна вчителька, звикла цілий день "викати" - адміністрації, батькам... У моєму останньому ліцеї намагалися навіть учнів називати на "Ви". В наших умовах це не дуже приживалося, але директор уважав, що в нього Гогвартс ))

__________

СОЛДАТ-ЧИТАЧ: Як на мене, візуалізації малувато. Власне, її взагалі нема. Люди, якщо дивитися на них ізсередини інтернета, схожі на електромагнітні хвилі.

__________

(профіль у Фейсбук)

Марія Іванич

ФОТО: жінка років 50-55 у стильних окулярах з пишним каштановим волоссям, зібраним у складну зачіску. Ледь помітна усмішка блідих губ. Твердий, але тривожний погляд

(на сторінці багато світлин з дітьми в шкільній формі та святкових костюмах - за партами, в спортивному залі, на майданчику, за комп'ютерами; також багато групових знімків з пакунками, коробками та машинами)

живе: м. Львів 

із: м. Запоріжжя 

основна інформація

19 квітня

сімейний стан

заміжня 

14 сер. 2022

ФОТО: (солдати сидять за імпровізованим столом з кружками, сміються, хтось тримає гітару, хтось передає тарілку)

Марія Іванич 

Сьогодні перебирала наші волонтерські звіти й знайшла цю світлину. Знову згадала Олександра. Не відклала цю фотку раніше, бо він тут якийсь на диво непомітний. Сів позаду трьох кремезних козаків, притулився до ящика, тінь на нього падає. Тримає кружку, очі підняв догори. І незрозумілий погляд. Чи то він пригадує куплет пісні (ми тоді співали), чи то, знаєте, таке "як усе дістало!" Ні, це точно не про нього. 

А можливо, він уже тоді бачив янгола над собою. 

Ирусик Лялинова 

Вот не понимаю я этого. Вы уже третий раз про него пишете. Люди уже устали вам грустные реакции ставить. И соболезновать. 

..........

Максим Стезюк (Апостол)

Це я фоткав. Думаю, чого мене тут немає? 

Та вже рік минув.

..........

Марія Іванич

Здається, це був ТОЙ день народження Сашка. Останній. 

..........

Максим Стезюк (Апостол)

Ні, то був день народження ротного. Він у "британці" крайній ліворуч, руки розчепирив як рибалка )) І обличчя на цьому фото закрите смайлом. 

.........

Ирусик Лялинова

Мне кажется, когда солдат погиб, писать все эти "козаки", "ангелы", ну, как бы излишне. И без сантиментов горько и больно. Напишите ещё "герої не вмирають" и все такое. Как будто у них могил нет.

Ирусик Лялинова

И "все достало - не про нього" это тоже перебор. Разве не может человека "все достать"? Тем более ТАМ! 

Не надо идеализировать солдата только потому, что его убило. 

..........

Марія Іванич

Чим зобов'язана Вашому візиту? Дякую за Вашу думку.

..........

Ирусик Лялинова

Между прочим, наше агентство поддерживало еще атошников. Мы даже календарь тематический выпустили за 2016 год. Всю выручку на ветеранов отдали.

Ирусик Лялинова

У меня много волонтеров в друзьях на Фейсбуке. Помогаю, когда есть возможность. Тем более, сейчас. 

Я только против фальши.

..........

Марія Іванич

В чому Ви у мене вбачаєте фальш,?

..........

Ирусик Лялинова

Не у вас. Не только у вас. Я считаю, что не надо кумирню устраивать. Помнить надо. А иконостасы репостов про убитых на странице - не надо. Что мы знаем о каждом этом человеке? Что?? 

Ирусик Лялинова

Ранка ведь неспроста покрывается коростой, у любого доктора спросите. Да, чешется, но обдирать ее это только продлевать заживание.

..........

Марія Іванич

Хочете, аби якнайшвидше загоїлося?

..........

Ирусик Лялинова

А вы разве не хотите? 

..........

Марія Іванич

Взагалі-то, чверть країни намагається робити вигляд, що війни та окупантів немає. Хіба це краще? 

В будь-якому разі рада зустріти людину, котрій не байдужі наші захисники.

..........

Ирусик Лялинова

Так примите меня в друзья. Я ещё вчера утром к вам "постучалась'. 

__________

СОЛДАТ-ЧИТАЧ: Ця Лялінова мені все більше подобається! З такою не занудьгуєш. Ірусик, чуєш? Я тебе вже точно додав у друзі. 

__________

Продовження не забариться…

Read 156 times Last modified on Понеділок, 15 серпня 2022 18:58